Norvégország, én így szeretlek

2011. június 22., szerda

csavart sima - avagy a tévéfjord

Tévémaci helyett tévéfjord. Tudod, mint annak idején a halak a Dunán, állítólag annak is mérhető nézettsége volt. De mivel ez az ország, ahol fjordból azt hiszem, eggyel több van, mint halból (meg csillagból az égen, fűszálból a mezőn), fjord megy a tévében napszámba

Konkrétan 134 órán keresztül, megszakítás nélkül, a norvég közszolgálati kettes csatornáján, a világ leghosszabb tévéműsorává avanzsálva ekképp. Aha, ez más nem lehet, mint a Hurtigruten, kiált föl az ámult olvasó, kiáltana, ha lila fingja lenne arról, mi az a Hurtigruten. Félre bánat, nekem se volt, egész mostanáig, mármint amíg el nem indult Bergenből a Ms. Nordnorge (Ms. Észak-Norvégia) nevű hajó június 16-án, hogy ma kikössön Kirkenesben, a fedélzetén a szerencse (és Bill Gates) 691 fiával, nem kerül sokba a teljes karika, 21 ezer valahányszáz korona, szorozd meg harmincnéggyel, és annyi, mondjuk a norvég fjordok beszarás szépek, még így tévén keresztül is, ezért is lehet, hogy a fél ország ezt nézi.

Bámulod a hajóorrot, alatta valami zene, vagy még az se, csak hallgatod, ahogy esik az eső, néha meginterjúvolnak egy-egy utast, akik fülig érő szájjal elmondják, hogy egész nap zuhogott, az égegyadta világon semmit nem láttak a tájból, nehéz egy norvég száját lebiggyeszteni, neked legalább az a perspektíva jut, hogy az ablaktörlőt nézheted, amint ütemesen törölgetni a szélvédőt (vagy mi a rossebbje van egy hajónak). Ha már nagyon esik, gyors kapcsolás a hajótestbe, valami szaxis fújja, egy trollszerű fickó énekel, akárhogy, nem is ez a lényeg, nézed, és azon kapod magad, hogy lassan kisimulsz. Tarr Béla díszlépésben jönne a forgatókönyvért, csak mondjuk beültetné a Derzsit szenvedni a fedélzetre, nem lenne könnyű dolga a Derzsinek, tapasztalatom szerint a norvég vidékkel nem lehet betelni, akárhogy iparkodsz, egyszer csak elnyílik a szád, ha nem vigyázol, még a nyál is kicsöppen, résen kell lenni.

Még pont el lehet csípni, ha valakinek épp erre van gusztusa, bár lassan odaérnek a térkép szerint.

Tán el kéne kezdeni félrerakni a Hugrigrutenre. 

7 megjegyzés:

Norvgmints írta...

Nagyon is értem, miért kaptad te azt a kreatív blogger díjat:-)

Kata írta...

MS, nagybetukkel pont nelkul, MotorSkip roviditese :)

Ram jellemzo, hogy engem a kozvetites mogott allo technikat bemutato osszeallitas jobban odatapasztott a kepernyo ele, mint az eso meg a fjordok :-)

Tompicsek írta...

És nem szálltunk be a hajóba 16-án??? :)

Rozi írta...

Olyan jó volt ez a műsor, hétvégén éjféltől hajnali kettőig bámultam tátott szájjal, teljesen megnyugszik tőle az ember :-)

moka írta...

ölég rondán beszélsz,ezzel akarod magad különlegessé tenni? szerintem anélkül jobb lenne

czelfrida írta...

főleg ezzel, persze, ha más nem adatott. szegény ember vízzel főz.

Gege írta...

Én is rohadtul mennék a Hurtigrutennel, főleg az északi végekbe, hajjajj...Mondjuk egy Bodö-Kirkenes távot vállalnék erősen.

Üdv Gege