Norvégország, én így szeretlek

2011. február 9., szerda

szaporítás - avagy a fényképek

Régi norvég képeslapok az ócskapiacról. Némelyik megírva, azzal a szálkás, töltőtollas kézírással, amelyik úgy tűnik, minden nyelven, a világ (de legalábbis a latin betűs világ) minden pontján ugyanúgy néz ki, ez mindenesetre megnyugtató. Persze egy szót nem lehet belőlük elolvasni, de 

1. reménykedem, hogy akinek szóltak valaha, az el tudta olvasni
2. van, amikor nem is valaminek a jelentése a lényeg, hanem pusztán a létezése, hogy micsoda erővel tud behúzni a gondolat, hogy valaha ült egy ember egy asztalnál, és egy gondosan kiválasztott képeslapra töltőtollal egy szöveget írt, ami egy másik embernek szól, én meg most fogom a kezemben ugyanazt a darab papírt. 

Nagyjából egy raklapnyit tudtam volna ezekből venni. Egy raklapnyit. Ezeknek szaguk van, tapintásuk, az még egy másik ország, amelyikben ezek a felvételek készültek, értsd: o. e. jó pár évvel (olaj előtt), nem az, hogy a mostani képeslapok ugyanerről nem lennének szépek, de mintha csak szépek lennének. 
Mutatom. 

Morgedal, turistahotel anno
Morgedal, hotel, messzebbről
Haukeli anno
Haukeli, más szög, messzebbről
Lom templom, anno
Lom templom a másik oldalról
A koronaherceg és családja, 1933. 
A képen V. Olaf koronaherceg, a mostani király, V. Harald édesapja és felesége, Márta, illetve a koronahercegnők, Ragnhild és Asztrid. Harald négy év múlva fog megszületni.   

 Haakon koronaherceg, felesége, Mette-Marit és gyermekeik: Sverre Magnus és Ingrid Alexandra, illetve Mette-Marit gyermeke: Marius.


Megjegyzés, utólag: 
egyedül a koronaherceg családját ábrázoló képeslapon tudtam elolvasni a szöveget. Valaki ezzel a képeslappal kívánt egy másik valakinek boldog születésnapot.

Megjegyzés a megjegyzéshez: 
nincs.

1 megjegyzés:

Kata írta...

Fényképezd le a szövegeket és tedd ki, legyen verseny! :-)